Professor Kirsti Klette fra Universitetet i Oslo (UiO) er leder af det nordiske center Quality in Nordic Teaching (QUINT), som er finansieret av NordForsk. Som noget helt nyt har hun og hendes kolleger på QUINT gjort videodata tilgængelig for forskere i hele Norden.
- Og allerede nu deler 80 forskere på centeret videodata på tværs af de nordiske landegrænser via dataportalen QUINT LISA Nordic Data Portal, som ligger under Teaching Learning Video lab ved Universitetet i Oslo. Og alene deling af data fra den norske version af projektet har resulteret i hele 47 masteropgaver, siger Kirsti Klette.
QUALI-FAIR Hub
Video-laboratoriet er en central del af den nyetablerede QUALI-FAIR hub på UiO’s Uddannelsesvidenskabelige Fakultet. Med QUALI-FAIR Hub ønsker QUINT at gøre kontekstfølsomme forskningsdata mere tilgængelige for forskere ud fra FAIR-principperne. Det vil sige ”Findable, Accessible, Interoperable and Reusable” – og samtidig sikre kontinuerlig beskyttelse af dataene. Og med video-laboratoriet har QUINT allerede opbygget en stærk kompetencebase omkring rutiner og infrastrukturer, når det kommer til FAIR-data.
QUINT beskæftiger sig desuden med store mængder følsom information i form af videoobservationsstudier fra klasseværelser, så behovet for bedre processer for denne type data har været tydeligt for Klette i et stykke tid:
- Vi har set en enorm interesse fra forskere, der ønsker at få adgang til de data, vi har indsamlet til vores klasseværelsesstudier, men processen med at gøre dem tilgængelige er kompliceret. Der kan være legitime grunde til at skærme genererede data, såsom personfølsomt materiale, men ofte har barriererne for deling af data mere at gøre med tekniske og administrative procedurer samt en svag, principiel tankegang knyttet til deling af data i HUMSAM-fagene, siger Kirsti Klette, som initierer QUALI-FAIR-hubben.
Hubben giver stor nordisk merværdi
NordForsk har længe arbejdet aktivt og målrettet for at fremme Open Science, da det at kunne genbruge data, kan give en stor nordisk merværdi. Open Science handler således om at gøre forskning åben og tilgængelig. Når forskere deler deres forskningsdata, kan andre forskere genbruge, omfordele og reproducere disse data og få endnu mere ud af dem. Ved at lade andre forskere se på allerede tilgængelige forskningsdata fra forskellige vinkler for at belyse et videnskabeligt problem, kan der komme nye perspektiver på forskningen.
NordForsk-direktør Arne Flåøyen er meget begejstret for det store arbejde, som QUINT har lagt i deling af videodata.
- Det er spændende, at QUINT har arbejdet målrettet omkring deling af videomateriale, da dette er en anden type forskningsresultater, end dem, man normalt tænker på, når man arbejder med Open Science. Og vi håber, at disse resultater kan gøres tilgængelige for forskere i alle de nordiske lande, og at brugen kan blive endnu mere udbredt end i dag.
I følge Arne Flåøyen er projektet et strålende eksempel på Open Science i praksis, og hvordan det skaber nordisk merværdi, da Open Science bidrager til mere forskning.
- Med 27 millioner indbyggere, en fælles kulturel baggrund i Norden og et nogenlunde ens tankesæt, socialt såvel som politisk, har vi et fælles ståsted. Det er med andre ord enkelt at samarbejde, da vi har en fælles forståelse, slutter han.