Husavik, Iceland (Adobe Stock)
Byen Husavik på Nord-Island (Adobe Stock)

Hva er fremtiden for lokale nordiske arbeidsmarkeder?

For eksempel kan en aldrende befolkning i disse områdene føre til mangel på arbeidskraft, samtidig som teknologiske fremskritt og fremveksten av fjernarbeid kan gi nye muligheter for et økonomisk bærekraftig lokalt arbeidsmarked.

Forskningsprosjektet Sustainable Remote Nordic Labour Markets (SUNREM), med forskere fra Island, Norge, Sverige og Åland, ligger i forkant når det gjelder å forstå disse endringene.

SUNREM-prosjektet gjennomfører casestudier på sju forskjellige avsidesliggende steder i Norden: Dalvík og Húsavík på Island, Skellefteå og Gotland i Sverige, Stord og Hammerfest i Norge samt Åland. Stedene ble valgt ut på grunn av deres unike egenskaper og varierende grad av eksponering for globale megatrender, særlig den grønne omstillingen.

Hva er bærekraftig arbeidsdeltakelse?

SUNREM-prosjektet kombinerer kvantitative og kvalitative metoder for å få en helhetlig forståelse av dynamikken i det lokale arbeidsmarkedet. Forskerne samler inn data på regionalt og nasjonalt nivå for å identifisere trender og konsekvenser, mens intervjuer og samskapende metoder i casestudieregioner vil gi innsikt i lokale forhold.

«Vi begynte med å utforske litteraturen for å få en bedre forståelse av hvordan ‘bærekraftig arbeidsmarkedsdeltakelse’ beskrives og analyseres i den akademiske litteraturen», forklarer Anna Lundgren, som leder SUNREM-prosjektet.

«Definisjonen av bærekraftig arbeidsmarkedsdeltakelse som vi bruker i prosjektet, består av tre grunnleggende elementer. Det første elementet er balansen mellom jobbtilbud og jobbetterspørsel. Det andre er å sikre anstendig jobbkvalitet. Det tredje er å skape et arbeidsmarked som er stabilt og tilpasningsdyktig i fremtiden.»

Ulike reaksjoner på globale megatrender

Selv om prosjektet ikke er avsluttet, foreligger det allerede resultater. På Island illustrerer for eksempel kommunene Dalvíkurbyggð og Norðurþing ulike reaksjoner på globale megatrender, forklarer Hjalti Johannesson fra forskningssenteret på Island ved Universitetet i Akureyri:

«Dalvíkurbyggð er i stor grad avhengig av teknologisk avanserte fiskerier, mens Norðurþing drar nytte av de geotermiske ressursene sine, noe som støtter næringer som turisme og industri. Begge har imidlertid utfordringer med å integrere utenlandsk arbeidskraft i lokalsamfunnene sine.» «Utenlandsk arbeidskraft er en rød tråd i mange av casestudiene våre», sier hans kollega Gretar Thor Eythorsson. «I noen områder er næringer som turisme og fiskeri i stor grad avhengig av midlertidig arbeidskraft eller arbeidsinnvandrere, noe som gir både muligheter og integrasjonsutfordringer. I tillegg kan vi nok si at global oppvarming er en viktigere faktor i det turistavhengige Norðurþing, mens teknologiske endringer spiller en mer sentral rolle i fiskeriene i Dalvíkurbyggð. Så det varierer fra case til case.»

De forsker på avsidesliggende nordiske arbeidsmarkeder: Gretar Thor Eythorsson, Hjalti Johannesson og Anna Lundgren (Foto: Arbeidsliv i Norden/Nordregio.)

Det nordiske fortrinnet

Den nordiske samarbeidsmodellen er en hjørnestein i SUNREMs tilnærming. Ved å bringe sammen forskere og interessenter fra ulike land utnytter prosjektet lokal ekspertise for å gi en nyansert forståelse.

«Denne typen nordisk samarbeid er utrolig nyttig», sier Anna Lundgren. «Det hjelper oss med å forstå konteksten på bakken, og det fremmer deling av kunnskap og beste praksis på tvers av landegrensene.»

Nordens satsing på bærekraft og innovasjon gir oss også en unik posisjon til å møte disse utfordringene. Forskerne har for eksempel sett at fjernarbeid i økende grad blir sett på som en levedyktig løsning for å avhjelpe mangelen på arbeidskraft i isolerte områder.

Hjalti Johannesson forklarer:

«For å tilpasse seg denne bredere trenden med fjernarbeid har det blitt blitt etablert kontorfellesskap i Húsavík i Norðurþing kommune. Folk kan leie et skrivebord og ha en ordentlig arbeidsplass, selv om de jobber for forskjellige virksomheter. Det blir interessant å følge denne utviklingen for å se de langsiktige effektene av de nordiske arbeidsmarkedene.»

Innspill til politiske beslutningstakere

Et av SUNREMs hovedmål er å informere beslutningstakere. Prosjektet tar sikte på å komme med konkrete anbefalinger for å fremme bærekraftig deltakelse på arbeidsmarkedet i avsidesliggende områder.

«Vi håper at forskningen vår vil gi verdifull læring til beslutningstakere», sier Anna Lundgren. «Ved å identifisere beste praksis og forstå de unike utfordringene i hver region, kan vi bidra til å utforme strategier som fremmer robusthet og bærekraft.»

Denne forskningen er særlig relevant nå som nordiske beslutningstakere strever med å balansere økonomisk utvikling og miljømessig bærekraft. Regioner som er avhengige av fossilt brensel, må gå over til grønnere industrier, samtidig som de må sørge for at arbeidsmarkedet forblir robust og inkluderende. Etter hvert som SUNREM-prosjektet skrider frem, kan funnene bidra til å finne løsninger på hvordan man kan navigere i det 21. århundrets komplekse arbeidsmarked.

Kontakter

Portræt af Bethina Strandberg-Jensen

Bethina Strandberg-Jensen

Seniorrådgiver
Guttorm Aanes

Guttorm Aanes

Kommunikasjonssjef

Guttorm Aanes er kommunikasjonssjef i NordForsk, med ansvar for å styrke synligheten og gjennomslagskraften til det nordiske forskningssamarbeidet.

Han har omfattende erfaring med kommunikasjon fra norske departementer og forskningsinstitutter.

Guttorm har en mastergrad i medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. I 2023 fullførte han et masterprogram i PR-ledelse og strategisk kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI.

Presse og medier | NordForsk

LinkedIn-profil