Nordisk initiativ for forskning i migration og integration

I de seneste årtier har der været en betydelig stigning i menneskelig migration af forskellige årsager over hele verden. Både tidligere migration og den seneste store tilstrømning af flygtninge til Europa har haft betydelige økonomiske, socio-politiske og kulturelle konsekvenser for Norden og andre europæiske lande. De europæiske samfund er blevet påvirket i forskellig grad som følge af tvungen og frivillig migration, men de deler alle de samme muligheder og udfordringer med hensyn til integration og bosættelse, adgang til arbejdsmarkeder, sundhedsydelser, boliger og uddannelse for at nævne nogle eksempler.

Mål

NordForsk har lanceret to opslag/calls knyttet til migrations- og integrationsforskning. Det ene opslag i samarbejde med UKRI (ESRC), og det andet call med de nationale forskningsråd i Estland og Litauen. Formålet med initiativet er at stimulere videnssamfundene i de nordiske lande, Storbritannien og Baltikum til at samarbejde for at forbedre mulighederne og tackle udfordringerne ved migration og integration og at finansiere fremragende forskning med gennemslagskraft inden for og uden for den akademiske verden.

Forskningssamarbejde og videndeling på tværs af grænser kan skabe nye indsigter, der bygger på og udvider viden yderligere, så aktører både inden for og uden for den akademiske verden er bedre rustet til at håndtere udfordringerne ved øget migration og udnytte de muligheder, det medfører.

Baggrund

I 2015 og begyndelsen af 2016 udviklede Nordisk Ministerråd ideer til et initiativ om forskningssamarbejde om migration og integration. Parallelt med dette samlede NordForsk en gruppe af forskere for at diskutere potentiel nordisk merværdi inden for dette område.

I juni 2016 blev NordForsk bedt om at udarbejde en rapport til Nordisk Ministerråd om igangværende migrations- og integrationsforskning i de nordiske lande for at identificere kundskabsmangler og nordisk merværdi, samt at komme med anbefalinger til nye initiativer. Rapporten blev præsenteret for NordForsks bestyrelse på dens møde i marts 2017, og bestyrelsen besluttede herefter at lancere et nordisk forskningsprogram om integration og migration i samarbejde med nationale finansieringspartnere fra Finland, Island, Norge, Sverige og Storbritannien.

Det fælles nordisk-britiske forskningsinitiativ om migration og integration blev etableret ud fra den overbevisning, at samarbejde mellem forskere i de nordiske lande og Storbritannien kan skabe resultater og have en påvirkning af større værdi for de involverede lande, end det ville være muligt at opnå gennem nationale aktiviteter alene. Eksempler på en sådan merværdi kunne være at bygge kritisk masse, netværk, deling af data, infrastrukturer og ressourcer og forbedre videnskabelig ekspertise samt skabelse effekt og bidrage til forskningsbaserede, politiske beslutninger.

Som et resultat af det fælles nordisk-britiske forskningsinitiativ har NordForsk finansieret syv forskningsprojekter af høj international kvalitet. Projekterne havde deltagelse af alle de finansierende lande, der var involveret i opslaget, og opslaget var meget vellykket i forhold til at stimulere samarbejdet mellem forskere baseret i Storbritannien og Norden.

I februar 2024 lancerede NordForsk et nyt call indenfor migrations- og integrationsforskning i samarbejde med nationale finansieringspartnere fra Sverige, Norge, Estland og Litauen samt NordForsk: "Nordisk-baltisk initiativ for migrations- og integrationsforskning."

Finansiering

Det samlede budget for det fælles nordisk-britiske initiativ var på cirka 88 millioner norske kroner for perioden 2018-2023 og finansierede 7 nordiske eller nordisk-britiske forskningsprojekter.

Det samlede budget for det nordisk-baltiske initiativ er cirka 64 millioner norske kroner for perioden 2025-2028 og forventes at finansiere op til 6 nordiske eller nordisk-baltiske forskningsprojekter.

Komité

Det nordisk-britiske opslag

Gunnlaug Daugstad, Afdelingsdirektør, Norges Forskningsråd, Chair
Johan Söderlind, Senior Research Officer, Forte, Sverige
Tor Lunde Larsen, Spesialrådgiver, Norges Forskningsråd
Mary Day, Economic and Social Research Council, Part of UK Research and Innovation, United Kingdom
Helena Vänskä, Senior Science Advisor, Academy of Finland, Finland
Sigrún Ólafsdóttir, Senior Adviser, Icelandic Centre for Research - Rannís, Iceland
Patricia Yocie Hierofani, Senior Research Officer, Swedish Research Council, Sweden
Anna-Maria Mosekilde, Nordisk Ministerråd (observatør)

Det nordisk-baltiske opslag

Gunnlaug Daugstad, Afdelingsdirektør, Norges Forskningsråd, Chair
Johan Söderlind, Senior Research Officer, Forte, Sverige
Tor Lunde Larsen, Spesialrådgiver, Norges Forskningsråd
Katrin Kello, Senior Rådgiver, Estonian Research Council
Laura Kostelnickiene, International Programme Coordinator, Research Council of Lithuania
Anna-Maria Mosekilde, Nordic Council of Ministers (observatør)


Finansieringspartnere

Kontakter

Thomas Jacobsson

Thomas Jacobsson

Seniorrådgiver
Bethina

Bethina Strandberg-Jensen

Rådgiver