Tuire Liimatainen med rapporten "Nordic added value in Nordic research co-operation"
Tuire Liimatainen. Foto: NordForsk

Ny rapport om nordisk merverdi

For et drøyt år siden finansierte NordForsk et forskningsprosjekt for å utforske begrepet nordisk merverdi. Resultatene fra prosjektet foreligger nå i form av en rapport skrevet av Tuire Liimatainen fra Center for Nordic Studies (CENS, Universitetet i Helsingfors) og en av deltakerne i aktivitetene ved forskningssenteret ReNEW (Reimagining Norden in an Evolving World).

Les rapporten: Nordic added value in Nordic research co-operation. Concept and practice

Arne Flåøyen, direktør i NordForsk, er veldig fornøyd med rapporten:

– Dette er på flere måter en viktig rapport. Ikke bare gir den innsikt i opprinnelsen til begrepet «nordisk merverdi» og hvordan det forstås og brukes i samtiden, men den peker også på hvordan vi kan bruke det i tiden fremover. Det vil være til stor hjelp når vi skal fortsette å skape nordisk merverdi gjennom nordisk forskningssamarbeid.

Ny definisjon

Liimatainen går blant annet historisk til verks, og undersøker opprinnelsen til begrepet «nordisk merverdi» i det nordiske samarbeidet generelt, og det nordiske forskningssamarbeidet spesielt.

På bakgrunn av analysene foreslår hun at nordisk merverdi på policy-nivå kan defineres som the positive effects of joint Nordic efforts that strengthen the Nordic region as a cultural and historical community, and as a locally and globally competitive and sustainable welfare society.

Forskjeller og anbefalinger

En undersøkelse av det praktiske nivået av nordisk forskningssamarbeid viste at både vitenskapseksperter og forskere oppfattet nordisk merverdi som et stort sett tydelig begrep, og det ble ikke identifisert noen spesielle utfordringer med å operasjonalisere det. Derimot var det betydelige forskjeller i forståelsen av begrepet, blant annet mellom personer og mellom ulike fagdisipliner.

I rapporten gir Liimatainen anbefalinger på fire ulike områder for fremtidig bruk av nordisk merverdi. Målet er å bidra til å videreføre og fornye det nordiske forskningssamarbeidet. Anbefalingene omfatter blant annet hvordan man kan kombinere høy kvalitet og nordisk merverdi i forskningen, samarbeid med ikke-nordiske partnere og en gjennomgang av evalueringsmetoder.

Anbefalinger i rapporten

1. Strategiske nordiske behov og høy vitenskapelig kvalitet
- Det kombinerte målet om å legge til rette for forskning av høy kvalitet og skape nordisk merverdi krever at det identifiseres særlige nordiske behov og strategiske kompetanseområder når forskningsprogrammene utformes.
- Det nordiske forskningssamarbeidets doble rolle som tilrettelegger for både forskning av høy kvalitet og styrking av det nordiske fellesskapet må i større grad anerkjennes åpent.
- Samarbeid med ikke-nordiske partnere bidrar til å sikre fremragende forskning, men krever en bedre anerkjennelse av merverdien som deltakerlandene bidrar til og mottar fra samarbeidet.

2. Balanse mellom strenge kriterier og fleksibilitet
- Nordisk merverdi er ikke et statisk begrep, og operasjonaliseringen av det må finne en balanse mellom klare retningslinjer og fleksibilitet.
- Det er viktig at forskerne reflekterer over nordisk merverdi for å sikre fornyelse av det nordiske forskningssamarbeidet.

3. Symmetrisk kommunikasjon
- En helhetlig forståelse av nordisk merverdi bør fremmes i kommunikasjonen med ulike interessenter og på tvers av forskningsprogrammer.
- En diskusjon om målene for det nordiske samarbeidet og mer komparativ kunnskap om nordisk merverdi i de ulike institusjonene vil være nyttig.

4. Gjennomgang av evalueringsmetoder
- Nordisk merverdi er først og fremst et kvalitativt begrep. Kvalitative målinger av forskningseffekter vil derfor være nyttig i tillegg til eksisterende kvantitativ praksis.
- Den relative og flerdimensjonale karakteren av nordisk merverdi må tas i betraktning i de ulike stadiene av prosjektevaluering og -vurdering.

Bakgrunn for rapporten

NordForsks rolle er å skape merverdi for det nordiske fellesskapet og de enkelte nordiske landene. På denne måten skiller NordForsk seg fra de nasjonale nordiske forskningsrådene. NordForsk finansierte derfor dette forskningsprosjektet for å se på hvordan "nordisk merverdi" brukes i nordisk forskning og hvordan den oppfattes av forskere og andre mottakere.

Les mer om forskningsprosjektet

Kontakter

Guttorm Aanes

Guttorm Aanes

Kommunikasjonssjef

Guttorm Aanes er kommunikasjonssjef i NordForsk, med ansvar for å styrke synligheten og gjennomslagskraften til det nordiske forskningssamarbeidet.

Han har omfattende erfaring med kommunikasjon fra norske departementer og forskningsinstitutter.

Guttorm har en mastergrad i medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. I 2023 fullførte han et masterprogram i PR-ledelse og strategisk kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI.

Presse og medier | NordForsk

LinkedIn-profil