Arne Flåøyen, direktør for NordForsk, understreger vigtigheden af det nordisk-baltiske forskningssamarbejde:
"Det nordisk-baltiske forskningssamarbejde giver mulighed for at opbygge stærke forskergrupper på områder, som er vigtige for de nordiske og baltiske lande, og det er med til at højne kvaliteten af den forskning, der udføres. I en verden, som bliver mere og mere polariseret, bliver det vigtigere at samarbejde inden for samme kultur- og interessesfære. Vi håber og tror derfor, at det nordisk-baltiske forskningssamarbejde vil blive styrket i de kommende år."
Vi har spurgt repræsentanter fra forskningsrådet i Litauen, forskningsrådet i Estland og uddannelses- og videnskabsministeriet i Letland om deres syn på det nordisk-baltiske samarbejde.
Hvordan drager I fordel af samarbejdet?
Vaiva Prudokienė, næstformand for Litauens forskningsråd:
"Litauen drager fordel af dette samarbejde på flere måder. Gennem partnerskaber med NordForsk er litauiske forskerteams åbne for at deltage i forskellige forskningsprojekter, lige fra sundhedsinitiativer til bæredygtigt landbrug og sociale udfordringer. Gennem nordisk-baltisk forskningssamarbejde kan der opnås resultater og en effekt af større kvalitet for de involverede lande end gennem nationale aktiviteter alene. Fælles projekter bør uddybe, hvordan de kan bidrage til nordisk-baltisk merværdi ved at fremhæve nordisk-baltiske styrker, adressere udfordringer eller behov for ny viden, og hvordan resultaterne vil påvirke den nordisk-baltiske region. Desuden er NordForsk en fremragende platform for forskere til at samarbejde om at udarbejde forslag til europæiske R&I-programmer. Et sådant samarbejde styrker Litauens forskningsøkosystem ved at øge ekspertisen og fremme fremragende forskning."
Baiba Švāne-Upmale, seniorekspert i det europæiske forskningsrum (ERA) ved uddannelses- og videnskabsministeriet i Letland:
"Den største fordel ved samarbejdet med NordForsk er etableringen af nordisk-baltiske netværk inden for vidensintensiv bioøkonomi, smart energi og mobilitet, informations- og kommunikationsteknologi, biomedicin, medicinsk teknologi og biofarmaci samt et socialt bæredygtigt Norden. At arbejde med NordForsk er også en fantastisk mulighed for at etablere forbindelser til fremtidigt langsigtet samarbejde og skabe nordisk-baltisk merværdi."
Katrin Saar, seniorrådgiver fra Estlands forskningsråd:
"I Estland har vi meget at lære af de nordiske lande, især inden for miljøforskning. De nordiske lande har afprøvet forskellige løsninger, som vi ikke har prøvet før, så jeg tror, at denne form for vidensudveksling er et af de vigtigste aspekter. Vi værdsætter det nordisk-baltiske samarbejde meget højt. Det er ikke kun vigtigt for den finansierende organisation, men også for forskerne selv at få forskningsforbindelser i de nordiske lande. De nordiske forskningskonsortier er normalt veletablerede, og det er lidt svært for de baltiske forskere at komme i kontakt med og ind i disse konsortier. Så det er nyttigt at have et specifikt samarbejde, hvor vi kan hjælpe forskerne med at komme ind i disse projekter. Og selvfølgelig er den regionale forskning her omkring meget værdifuld for os. Vi mener, at løsninger skal være regionale for at gøre en forskel."
Hvad er dine ønsker for det nordisk/baltiske samarbejde om fem til 10 år?
Vaiva Prudokienė, næstformand for Litauens forskningsråd:
"I de næste fem til 10 år ønsker vi at se stærkere partnerskaber inden for nye områder som kunstig intelligens, bæredygtige sundhedssystemer og skovbrug. Vi håber at kunne bidrage til og drage fordel af yderligere finansieringsmuligheder under NordForsks initiativer. Derudover forudser vi en tættere tilpasning af forskningsprioriteter mellem de baltiske og nordiske lande, hvilket vil fremme flere fælles projekter og øge antallet af vellykkede samarbejder."
Baiba Švāne-Upmale, seniorekspert i det europæiske forskningsrum (ERA) ved uddannelses- og videnskabsministeriet i Letland:
"Jeg ønsker, at vi om fem til 10 år har et veletableret nordisk-baltisk forskningssamfund inden for alle vigtige forskningsområder."
Katrin Saar, seniorrådgiver fra Estlands forskningsråd:
"Flere og flere af de forskningsprojekter, vi finansierer, er i samarbejde med de nordiske lande, og jeg håber, at NordForsk bliver ved med at invitere os med. Vi har sat os det mål, at vi vil forsøge at deltage i mindst én indkaldelse med de nordiske lande om året, og vi håber selvfølgelig, at det bliver til flere, men det afhænger altid af situationen. Jeg håber, at vi kan styrke samarbejdet endnu mere i fremtiden."