Young people in a group
Photo: Unsplash

Nordens unge får nyt nordisk leksikon

Der er mange stereotyper og klichéer, som præger, hvordan vi beskriver og opfatter Norden.

Mange mener for eksempel, at den nordiske befolkning er meget homogen.

En anden kliché, der ofte dominerer retorikken, er...

...at folk i Norden elsker alle vintersportsaktiviteter, navnlig skisport.

Foto: Tam Vibberstoft/norden.org, iStock og Danmarks Radio/DR

Mange forbinder også Norden med krimi-tv-serie-genren Nordic noir.

Forbrydelsen var en af de tv-serier, der blev verdensberømte i starten af 2000-tallet.

Men stemmer disse klichéer overens med virkeligheden?

Vil udfordre den nordiske selvforståelse 

"Det er ofte klichéer og generaliseringer, som præger, hvordan vi beskriver og opfatter Norden. Nogle af stereotyperne er selvfølgelig rigtige, men med det her leksikonprojekt kan vi lægge et fundament for en mere nuanceret og kundskabsbaseret diskussion om, hvad der kendetegner de nordiske samfund, siger Nicola Witcombe, som er med i Reimaging Norden in an Evolving World: An Excellence Hub in Research, Education and Public Outreach (ReNEW).

“Vores ide om, hvad det nordiske er, er også påvirket af, hvordan andre lande italesætter os. I udlandet forbinder mange Norden med tv-serier som Forbrydelsen, og mange tror, at den nordiske befolkning er meget homogen. Derudover reflekterer de billeder, som figurerer uden for Norden, ofte tilbage på os selv,” tilføjer hun.  

Hun nævner som eksempel, at en række nordiske politikere siger, at vi er gode til velfærd og til at snakke sammen og skabe konsensus, men ifølge projektets forskere er det vigtigt at sætte spørgsmålstegn ved nogle af de billeder, der bliver tegnet af Norden. Ifølge Nicola Witcombe har klichéer i mange sammenhænge præget retorikken omkring de nordiske lande, og kommerciel og politisk branding reducerer ofte Norden til letforståelige budskaber. 

Portræt af Nicola Witcombe fra Aarhus Universitet.
Nicola Witcombe. Foto: Aarhus Universitet.

Unge deltager i projektet 

Den vigtigste målgruppe for projektet er unge i Norden i aldersgruppen 16-25 år. Tidligere har ReNEWs forskere henvendt sig primært til andre forskere, politikere og journalister, men nu skal unge på gymnasier og studerende være i fokus.   

“Vi går i gang med at tilrettelægge møder med studerende fra fire af de nordiske lande til at finde ud af, hvad de er optaget af inden for humaniora og samfundsfag, og hvad de synes er væsentlige spørgsmål i samfundet i dag. Vi synes, det er vigtigt, at forskere ikke kun snakker om, hvad de synes er relevant, men at de også kommer i dialog med og svarer på efterspørgslen fra den yngre generation,” siger Nicola Witcombe. 

I forbindelse med leksikonudgivelsen vil projektet lancere podcasts, hvor nordiske unge møder forskere, kan stille spørgsmål og diskutere nordiske begreber. 

“Der ligger allerede mange oplysninger tilgængeligt på internettet, men meget ligger bag betalingsmur, og det kan være vanskeligt at nå ud til et bredere publikum. Det her leksikon bliver frit tilgængeligt for alle, for som ung vil man ikke nødvendigvis betale for indholdet,“ siger hun. 

Det nye nordiske leksikon vil bestå af mere end 50 nordiske termer og begreber på engelsk og en række nordiske sprog. Studerende og forskere fra hele Norden vil være med til at vælge, hvilke termer og begreber der kommer med i opslagsværket, og deres diskussioner bliver delt gennem både film og podcasts og et online leksikon. 

Det er forskere fra projektet Reimaging Norden in an Evolving World: An Excellence Hub in Research, Education and Public Outreach (ReNEW), finansieret af NordForsk, som står bag opslagsværket. Projektet har også fået støtte fra A.P. Møller Fonden. 

Nordiske universiteter står bag samarbejdet

Holdet bag nordics.info på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund står for koordineringen af leksikonet. De øvrige samarbejdspartnere er blandt andet:

  1. Excellence Hub in Research, Education and Public Outreach Reimagining Norden in an Evolving World (ReNEW) 
  1. The Centre for Nordic Studies på Helsinki Universitet 
  1. The Institute of Contemporary History på Södertörn Universitet i Sverige 
  1. UiO:Norden på Oslo Universitet 


Leksikonet bliver lanceret i 2023. 

Hvad gør Reimaging Norden in an Evolving World: An Excellence Hub in Research, Education and Public Outreach?

ReNEW (Reimagining Norden in an Evolving World) er en forskningshub etableret for at styrke samarbejdet om at udvikle ny og banebrydende ekspertise inden for forskning om Norden. Dette vil ske ved at styrke forskningskapaciteten - gennem mobilitet, udveksling, konferencer på højt niveau og uddannelse - blandt seks nordiske universiteter i ét strategisk og verdensførende center, der forsker om Norden.

Læs mere om ReNEW.

Kontakter

Lise-Lotte

Lise-Lotte Wallenius

Seniorrådgiver
Guttorm Aanes

Guttorm Aanes

Kommunikasjonssjef

Guttorm Aanes er kommunikasjonssjef i NordForsk, med ansvar for å styrke synligheten og gjennomslagskraften til det nordiske forskningssamarbeidet.

Han har omfattende erfaring med kommunikasjon fra norske departementer og forskningsinstitutter.

Guttorm har en mastergrad i medier og kommunikasjon fra Universitetet i Oslo. I 2023 fullførte han et masterprogram i PR-ledelse og strategisk kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI.

Presse og medier | NordForsk

LinkedIn-profil