NordForsks rolle er at skabe merværdi for det nordiske fællesskab og for de enkelte nordiske lande. På den måde adskiller NordForsk sig fra de nationale, nordiske forskningsråd. Derfor finansierer NordForsk dette forskningsprojekt, der skal se nærmere på, hvordan man benytter man begrebet ”nordisk merværdi” i nordisk forskning, og hvordan det opfattes af forskere og andre modtagere.
Det er Tuire Liimatainen, post doc. ved Helsinki Universitet og tilknyttet det nordiske forskningscenter ReNEW (Reimagining Norden in an Evolving World), som skal gennemføre projektet. ReNEW er et forskningscenter etableret for at styrke samarbejdet om at udvikle ny ekspertise inden for forskning om Norden.
Nordisk merværdi er et mangefacetteret koncept
Tuire Liimatainen forklarer, at nordisk merværdi ser ud til at være et mangefacetteret begreb med både ideologiske og praktiske dimensioner, da det refererer til samarbejde baseret på fælles værdier, men også til de fordele, der opnås gennem en fælles indsats i forhold til aktiviteter, der kun foregår på nationalt plan.
- NordForsks nuværende definition af nordisk merværdi er meget omfattende og er et godt udgangspunkt for at forstå forskellige måder, nordisk merværdi kan skabes, forklarer hun og uddyber:
- Men når man ser på historien om det nordiske samarbejde og det nordiske forskningssamarbejde, er det også tydeligt, at dette begreb, i lighed med andre beslægtede begreber, skal forstås i forhold til forskellige behov, tendenser og udfordringer på forskellige tidspunkter. Samtidig er det vigtigt at have et åbent sind, når man laver forskning, og at man undgår at være for forudindtaget.
Ifølge Liimatainen kommer undersøgelsen primært til at fokusere på ny empirisk forskning, der har til formål at samle perspektiver fra forskellige interessenter lige fra projektdeltagere til nationale finansiører.
I praksis vil dette ske gennem analyse af data, brugerundersøgelser og interviews. Hun kommer også til at se på både tidligere og nuværende brug af begrebet i nordisk forskningssamarbejde og kontekstualisere det i forhold til bredere diskussioner om nordisk samarbejde.
Endvidere vil hun undersøge både de teoretiske og praktiske dimensioner af begrebet, men mest det sidste.
- Jeg kommer til at analysere, hvordan forskellige interessenter forstår, definerer og værdsætter nordisk merværdi. Dette er vigtigt for at identificere både aktuelle og mulige fremtidige tendenser, siger Liimatainen.
Direktør i NordForsk Arne Flåøyen er tydelig på, hvorfor dette arbejde er vigtig:
- NordForsk er en nordisk institution finansieret af offentlige midler. Vores formål er at skabe nordisk merværdi igennem vort arbejde. Ved at synliggøre, hvordan NordForsk bidrager til nordisk merværdi, viser vi også, at skattepengene går til noget vigtigt. Forskningen skal belyse, om vores nuværende opfattelse af os selv stemmer overens med forskernes og omverdenens opfattelse af os. Det skal den gøre ved at se på, hvordan nordisk merværdi omtales og praktiseres i udviklingen af calls, ansøgninger, evalueringer, vurderinger foretaget af programkomiteer, indrapporteringer og så videre, forklarer Flåøyen.