Allahverdiyeva-Rinne og hennes kolleger fikk prisen for artikkelen Towards sustainable ethylene production with cyanobacterial artificial biofilms, publisert i tidsskriftet Green Chemistry.
– Den tildelte forskningen har betydelig verdi, og i fremtiden kan den muliggjøre produksjon av forskjellige typer plast med mye mer miljøvennlig metoder, sa Carl G. Gahmberg, kansler ved Åbo Akademi, ved tildelingen.
Artikkelen handler om hvordan det er mulig utvikle en tynnlags kunstig biofilmteknologi for bærekraftig og langsiktig etylenfotoproduksjon av konstruerte fotosyntetiske mikrober. Dette legger grunnlaget for bærekraftige fossilfrie produksjonsplattformer for drivstoff og kjemikalier, noe som vil bidra til overgangen fra en lineær fossilbasert økonomi til en sirkulær bærekraftig (bio)økonomi.
Nordisk merverdi
– Vi i NordForsk er veldig fornøyd med denne tildelingen, sier direktør Arne Flåøyen.
– Vår ambisjon er å bidra til at Norden er verdensledende innen forskning og innovasjon. Tildelingen viser at forskningen som Yagut Allahverdiyeva-Rinne og de andre forskerne i NordAqua utfører holder høy vitenskapelig kvalitet og bidrar til å skape nordisk merverdi.
NordAqua og bioøkonomi-programmet
NordAqua er et av tre Nordic Centres of Excellence som er opprettet gjennom NordForsks program for bioøkonomi. I NordAqua arbeider internasjonalt anerkjente nordiske seniorforskere og yngre prosjektledere sammen med industrielle eksperter innen algebioteknologi for å skape en tverrfaglig plattform for en rask overgang til en bærekraftig blå bioøkonomi.
Det overordnede målet med for bioøkonomi-programmet er å produsere ny kunnskap om hvordan man kan fremme og fremme overgangen til et bioøkonomibasert samfunn i de nordiske landene ved å integrere forskning, innovasjon og entreprenørskap i privat og offentlig sektor.
Programmet finansierer aktiviteter som er tverrsektorielle og tverrfaglige, og involverer privat og offentlig sektor og andre interessenter.