Landslide in Norway

Hele samfundet skal inddrages for at styrke klimaberedskabet

Ekstreme vejr- og klimahændelser som tørke, oversvømmelser og skred forekommer stadig oftere. FN's klimapanel fastslår, at det hovedsageligt skyldes menneskelig aktivitet. Fortsat global opvarmning vil forstærke tendensen. 

Klimaforandringerne vil også kunne mærkes i Norden med kraftigere regnskyl, oversvømmelser, jordskred, hedebølger, skovbrande og laviner.

Foto: Slysavarnafélagið Landsbjörg / mikkelwilliam + Adam Höglund, iStock.com / Kim Atle Kleven, Forsvaret

Her er nogle eksempler:

Lavine i Island.

Oversvømmelse i Danmark.

Skovbrand i Sverige.

Jordskred i Norge.

Det betyder, at vi er nødt til at tilpasse os. Vi skal sørge for, at ekstreme vejrhændelser resulterer i så få materielle skader som muligt. At ingen mennesker dør eller kommer til skade. Vi skal have en robust og smart infrastruktur, som kan modstå mere og minimere skader, samt systemer og organisationer, som kan håndtere hændelser effektivt.

En sådan klimatilpasning kan være krævende i en nordisk region med store afstande og en spredt befolkning. Der er en række små og afsidesliggende samfund, som er langt fra større beredskabsorganisationer, og de må satse mere på lokale indsatser og ressourcer.

I projektet Climate Change Resilience in Small Communities in the Nordic Countries (CliCNord) har nordiske forskere undersøgt, hvordan man kan øge kapaciteten i små samfund for at imødegå konsekvenserne af klimaforandringerne. De har især fokuseret på, hvordan beboernes kompetencer og ressourcer kan inddrages, og hvilke muligheder der er for at organisere støtte og hjælp fra myndigheder, civilsamfundsorganisationer, politikere og offentligheden på nye måder.

Inddragelse fremmer fælles ansvar

Rico Kongsager er leder for CliCNord. Han mener, det er afgørende at inddrage borgere, civilsamfundsorganisationer og den private sektor i krisehåndteringen:

”Disse grupper har forskellige synspunkter og ekspertise, som kan føre til mere omfattende og effektive løsninger. For eksempel kan den private sektor levere kritiske ressourcer og logistisk støtte, mens inddragelse af borgere sikrer, at responsen er skræddersyet til de berørte lokalsamfunds faktiske behov og prioriteter. Og civilsamfundsorganisationer har ofte innovative tilgange og kan hurtigt tilpasse sig skiftende omstændigheder.”

Kongsager understreger, at fælles ansvar har flere positive effekter:

”Inddragelse af flere interessenter kan skabe en følelse af fælles ansvar og kollektiv handling, hvilket er afgørende for effektiv krisestyring og genopretning. Ved at integrere disse forskellige aktører bliver krisestyringsstrukturen mere robust, modstandsdygtig og i stand til at håndtere komplekse udfordringer.”

Forskerne i projektet i deres rette element, en norsk fjeldside i kraftig regn. Rico Kongsager i midten med sort regntøj. (Foto: CliCNord)

Konkrete anbefalinger

CliCNords forskere mener, at forskning kan give konkret støtte til små, fjerntliggende samfund om, hvordan de kan forebygge, forberede sig på, reagere på og komme sig efter klimarelaterede hændelser.

Mellem 2020 og 2024 undersøgte forskerne otte forskellige små samfund i Danmark, Færøerne, Island, Norge og Sverige. Data er blevet indsamlet gennem besøg i case-områder, interviews med både beboere og lokale myndigheder samt workshops med relevante interessenter.

Forskerne har givet konkrete input til, hvordan små samfund bedst kan forberede sig på laviner, storme, ekstreme temperaturer, jordskred, skovbrande og oversvømmelser.

De anbefaler blandt andet, at små øsamfund i Danmark får hjælp og støtte til at opbygge et stærkere lokalt beredskab. De fleste øer har allerede et brandberedskab, og deres ansvarsområder kunne udvides til at omfatte forebyggelse og reaktion på ekstreme vejrbegivenheder. Forskerne foreslår også, at lovgivningen om vedligeholdelse og opførelse af diger på små øer bør forenkles, så den bliver lettere at forstå og følge.

Kongsager understreger, at samarbejdet med lokale aktører rundt om i Norden har givet flere uvurderlige indsigter:

”Det har givet en forbedret forståelse af lokale kontekster. Et tæt samarbejde med lokale aktører har uddybet vores forståelse af de unikke kulturelle, sociale og økonomiske sammenhænge i Norden, hvilket muliggør mere skræddersyede og effektive interventioner. Lokale aktører bringer ofte innovative ideer og tilgange, der er velegnede til de specifikke udfordringer i deres lokalsamfund, hvilket beriger vores overordnede strategi og effekt. Derudover har vi oplevet et stort samfundsengagement i alle case-områderne, hvor lokale aktører har fremhævet vigtigheden af samfundsinvolvering i beslutningsprocesser, hvilket sikrer, at initiativer er mere inkluderende og afspejler lokale behov.”

Læs mer:

Kontakter

Thomas Jacobsson

Thomas Jacobsson

Seniorrådgiver
Marianne Knudsen. Photo: NordForsk

Marianne Knudsen

Senior kommunikasjonsrådgiver