Urfolksperspektiver


Som hjemsted for urfolkssamfunn som samene i Fennoskandia og inuittene på Grønland er Norden forpliktet til å sørge for at urfolksstemmer inkluderes på en meningsfull måte, både i akademia og samfunnet for øvrig.

Urfolks kunnskap har et stort potensial i å bidra til å løse globale problemer som klimaendringer, tap av biologisk mangfold og bærekraftig utvikling - områder der samer, inuitter og andre urfolk besitter dyp ekspertise. Ved å fremme partnerskap med urfolkssamfunn kan nordisk forskning tilby innovative løsninger som er forankret i respekt for kulturelt mangfold og økologisk forvaltning.

I tillegg til de spesielle initiativene som er listet opp nedenfor, er urfolksperspektiver også inkludert i andre forskningsområder, særlig Sustainable Development of the Arctic og Green Transition.

Arbeidsgruppe for etiske retningslinjer

NordForsk har etablert en arbeidsgruppe for etiske retningslinjer for forskning som involverer urfolk i de nordiske landene. Gruppen skal videreutvikle retningslinjer og styringen av dem på nordisk nivå.

Prinsippene i retningslinjene skal minst dekke følgende områder:

  1. Gjensidig kommunikasjon og engasjement
  2. Vurdering av forskningens fordeler og risikoer, og forskerens og forskningens posisjonalitet
  3. Anerkjennelse av og respekt for urfolkssamfunn og urfolks kunnskap
  4. Forpliktelse til å returnere og dele informasjon

Arbeidsgruppen kommer til å bruke Research Strategy of  Greenland, A toolkit for Community Based Participatory Research in Greenland, Ethical Guidelines for Research Involving the Sámi People In Finland, Working towards ethical guidelines for research involving the Sámi (Samerådet) og andre eksisterende retningslinjer for å utvikle felles nordiske retningslinjer for forskning som involverer urfolk.

Kontakter

Portræt af Kristin Andersen.

Kristin Andersen

Spesialrådgiver