Som hjemsted for urfolkssamfunn som samene i Fennoskandia og inuittene på Grønland er Norden forpliktet til å sørge for at urfolksstemmer inkluderes på en meningsfull måte, både i akademia og samfunnet for øvrig.
Urfolks kunnskap har et stort potensial i å bidra til å løse globale problemer som klimaendringer, tap av biologisk mangfold og bærekraftig utvikling - områder der samer, inuitter og andre urfolk besitter dyp ekspertise. Ved å fremme partnerskap med urfolkssamfunn kan nordisk forskning tilby innovative løsninger som er forankret i respekt for kulturelt mangfold og økologisk forvaltning.
I tillegg til de spesielle initiativene som er listet opp nedenfor, er urfolksperspektiver også inkludert i andre forskningsområder, særlig Sustainable Development of the Arctic og Green Transition.
Arbeidsgruppe for etiske retningslinjer
NordForsk har etablert en arbeidsgruppe for etiske retningslinjer for forskning som involverer urfolk i de nordiske landene. Gruppen skal videreutvikle retningslinjer og styringen av dem på nordisk nivå.
Prinsippene i retningslinjene skal minst dekke følgende områder:
- Gjensidig kommunikasjon og engasjement
- Vurdering av forskningens fordeler og risikoer, og forskerens og forskningens posisjonalitet
- Anerkjennelse av og respekt for urfolkssamfunn og urfolks kunnskap
- Forpliktelse til å returnere og dele informasjon
Prinsippene er basert på Ethical Guidelines for Research Involving the Sámi People In Finland (PDF).