digitalisation illustration

Seks forskningsgrupper skal udvikle digitale løsninger til den offentlige sektor

Foruden Norden er Baltikum og Storbritannien også med i forskningsprojekterne, og det glæder NordForsk, at forskningssamarbejdet mellem disse tre regioner styrkes.

Det er nu blevet besluttet, hvilke projekter der tilsammen skal modtage 7,4 millioner euro under Digitaliseringsprogrammet.

Direktør i NordForsk Arne Flåøyen siger:

“NordForsk finansierer seks meget gode projekter, hvor nordiske forskere får muligheden for at samarbejde med eksperter fra Estland, Letland og Storbritannien. Det giver en win-win-situation både for nordiske, baltiske og britiske forskere. Jeg er overbevist om, at samarbejdet fører til, at de digitale løsninger, som bliver udviklet til brug i den offentlige sektor, bliver endnu bedre med dette samarbejde. Desuden tror jeg, at de digitale løsninger, som skal udvikles, vil få større udbredelse og anvendelse, end hvis dette var rent nordiske projekter.”

Programmet er et samarbejde mellem NordForsk, Forskningsrådet for hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) i Sverige, Innovationsfonden i Danmark, Forskningsrådet i Norge, Finlands Akademi i Finland, Forskningsrådet i Estland Department of Higher Education, Science and Innovation, Ministry of Education and Science i Letland og Economic and Social Research Council, som er en del af UK Research and Innovation.

Programkomiteleder Torbjørn Larsen siger:

”Udviklingen af ​​informationsteknologi og digitaliseringen af ​​arbejdsprocesser og værdiskabelse lægger et enormt pres på omstrukturering af alle aktiviteter i samfundet. Der er mange indikationer på, at vi er midt i et teknologidrevet paradigmeskifte, der er lige så omfattende som beskrevet i historiebøgerne - den industrielle revolution i 1700-tallet, elektrificeringen af ​​samfundet eller indførelsen af ​​industrialiseret masseproduktion for mere end 100 år siden. Disse repræsenterer alle perioder med omstrukturering, der over tid grundlæggende ændrer rammebetingelserne for, hvordan mennesker lever, arbejder og deltager i samfundet, og i dag er det svært at finde en branche, der ikke har haft brug for at genopfinde sig selv,” og tilføjer:

”På samme tid ser vi, at den igangværende coronavirus-pandemi hjælper med til at fremskynde denne udvikling og understreger kløften mellem dem, der er i stand til at implementere ny teknologi, og til at udvikle og tilpasse deres praksis og værdiskabelse til nye forhold, og dem, der ikke kan.”

Torbjørn Larsen påpeger, at en central pointe i denne sammenhæng er, at den offentlige sektor på ingen måde er fritaget for disse universelle love. Nye samfundsmæssige udfordringer nødvendiggør omstrukturering og udvikling af politik og lovgivning samt velfærdsordninger, offentlige tjenester og værdiskabelse.

Han uddyber: ”I en verden, der er udsat for omvæltning og ubalance, ser mange på de nordiske velfærdssamfund som rollemodeller, der ser ud til at lykkes relativt godt med at reagere på behovet for omstrukturering og social udvikling. NordForsks forsknings- og udviklingsprogram inden for digitalisering af den offentlige sektor tilbyder derfor en spændende og værdifuld mulighed for at mobilisere nogle af de bedste forsknings- og udviklingsmiljøer i og omkring de nordiske lande, som kan udvikle ny og vigtig viden og løsninger målrettet den nordiske velfærdsmodel og morgendagens velfærdssamfund.”

Her følger en kort oversigt over de seks projekter, som modtager finansiering:

Nordic eHealth for Patients: Benchmarking and Developing for the Future
Projektleder: Maria Hägglund, Uppsala Universitet
Læs mere her.

Infrastructures for partially digital citizens: Supporting informal welfare work in the digitized state
Projektleder: Brit Ross Winthereik, IT University of Copenhagen
Læs mere her.

Digitalisation of livestock data to improve veterinary public health
Projektleder: Jessica Enrigh, University of Glasgow
Læs mere her.

Critical Understanding of Predictive Policing
Projektleder: Vasileios Galis, IT University of Copenhagen
Læs mere her.

Collective Intelligence through Digital Tools
Projektleder: Mikko Rask, University of Helsinki
Læs mere her.

Civic Agency in Public E-service innovation
Projektleder: Jörn Christiansson, IT University of Copenhagen
Læs mere her.

Baggrund for programmet
Opslagets overordnede mål er at kombinere og integrere en vidensbaseret, digital innovationsindsats med forskning i indvirkningen på samfundet og slutbrugerne. Denne indsats skal basere sig på faktorer, der muliggør digital transformation af den offentlige sektor, herunder ny teknologi, nye organisatoriske praksisser og lovgivningsmæssige rammer og styringsmekanismer.

Den nordiske region performer godt og er digitalt moden, når det handler om den offentlige sektor, men der er et stærkt politisk ønske om at forbedre effektiviteten og styringen af offentlige tjenester igennem øget digitalisering. Det skal blandt andet ske ved at se på offentlig infrastruktur, (automatiserede) leverancer og selvaktivering og så videre.

Læs mere om programmet for Digitalisering her.

Bemærk: Vi tager forbehold for ændringer. Kun afgørelser kommunikeret direkte til ansøgerne per e-mail anses som formel bekræftelse på tildeling af midler. Alle ansøgere modtager et formelt, skriftligt svar på sin ansøgning.