Som en respons på COVID-19-pandemien lanserte NordForsk en utlysning for nordisk forskning på helsedata knyttet til SARS-CoV-2-viruset.
Initiativet hadde som mål å supplere pågående internasjonal forskning ved å rette oppmerksomheten mot helsevesen og pasientpopulasjoner i Norden. Utlysningen tilbød en total finansieringsramme på 57 millioner NOK.
Som et resultat av initiativet kunne nordiske forskere raskt samarbeide på tvers av landegrensene, og flere av studiene finansiert av NordForsk publiserte viktige funn på et tidlig stadium. Blant annet ga forskningen innsikt i hvordan COVID-19 påvirker gravide, spedbarn og den mentale helsen til pasienter og deres pårørende.
NordForsk har nå evaluert initiativet, blant annet ved å spørre forskerne som mottok finansiering om deres vurdering av ordningen.
«Tilbakemeldingene fra forskerne bekrefter at mekanismer for rask finansiering av forskning på tvers av grenser i Norden er avgjørende i en akutt helsekrise, som en pandemi,» sier Arne Flåøyen, direktør i NordForsk.
Les rapporten:
Review of Nordic Health Data Research Projects on COVID-19 (PDF)
Lærdommer fra pandemien
Flere forhold ble fremhevet av respondentene som avgjørende for å komme raskt i gang med forskning under en krise. Blant disse forholdene er:
- Etablerte nettverk og samarbeid: Sterke internasjonale forbindelser gjorde det mulig med tidlig mobilisering av forskningsinnsatsen.
- Tilgang til og deling av data: Nasjonale datasett og datadeling på tvers av grenser var avgjørende for å møte akutte forskningsbehov.
- Åpenhet i datatilgang: Myndighetene bør sikre åpen tilgang til data for forskningsmiljøer.
Forskerne ble også bedt om å dele erfaringer om kan bidra til å forbedre fremtidige forskningsinitiativer i lignende situasjoner. Blant lærdommene er:
- Hurtig finansiering og evaluering: Korte frister og rask evaluering fra forskningsfinansiører er viktig for å sikre tidsriktige svar i krisesituasjoner.
- Løsninger for rask datatilgang: Rask tilgang til relevante data, enten gjennom etablerte datadelingsavtaler eller fleksible forskningsstrategier, var avgjørende.
- Kontinuitet og beredskap i finansiering: Forhåndsdefinerte finansieringsmekanismer og evnen til å bygge videre på etablerte samarbeidsstrukturer i krisetider.