Vi lever i en tid, hvor klimaforandringernes påvirkninger viser sig stadig oftere i form af ekstremvejrshændelser som tørke, oversvømmelse og stormvejr. I årene, som kommer, vil det give flere udgifter til klimatilpasning og skadesudbedring, og samtidig skal de nordiske velfærdsstater sikre velfærden til alle borgere.
Hvordan skal kommunerne ruste sig og sikre beredskabet, og hvordan får de befolkningen involveret og med på det?
Det undersøger det nyetablerede beredskabsnetværk Fair and Resilient Societies - The Nordic Model into the future? ledet af Annette Alstadsæter, som også er leder af Skatteforsk – Centre for Tax Research ved Norges miljø- og biovidenskabelige universitet.
Projektet undersøger blandt andet, hvilken rolle beskatning og offentlig tillid spiller i klimaomstillingen, og hvordan borgernes opfattelse af retfærdighed påvirker støtten til miljøpolitikker som CO2-skatter.
”Velfærdssamfundet skal finansieres, og hvordan gør vi det på bedst mulig måde? Hvordan sikrer vi, at alle bidrager efter evne og ikke vilje? Når alle bidrager efter evne, så bygger det tillid i samfundet, men den tillid skal vedligeholdes, for at undgå at nogle føler sig marginaliseret. Hvis grupper af folk føler sig marginaliseret, så kan det nemlig i sidste ende skabe polariseringer. Velfærdsstaten er en vigtig del af den samlede samfundsberedskab og er med til at sikre, at alle føler sig som en del af samfundet,” siger Annette Alstadsæter.

Et regnskab, der ikke går op
I netværket er også Siri Ellen Hallstrøm Eriksen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og leder av Center for Climate Resilient Development. Hun har siddet med i FNs klimapanel og forsket i, hvordan vi kan tilpasse os klimaforandringerne og skabe såkaldte klimarobuste samfund.
”Når vi hører om klimaforandringerne i medier og i samfundet generelt, så kan det være vanskeligt at forstå, hvad det betyder for dig og mig. Men når vi i stedet forklarer, hvordan klimaforandringerne påvirker vores hverdagsliv og lokalmiljøet, vi bor i, og hvorfor det er vigtigt at investere i grønne løsninger, så kan det pludselig skabe engagement,” siger hun.
Økonomisk er det også en fordel at investere i grønne løsninger:
”På globalt plan investeres der i cirka 30 gange flere aktiviteter, der ødelægger naturen, end som opbygger den. Det sker, selvom halvdelen af de økonomiske aktiviteter i verden er afhængig af naturen. Det er et regnskab, der ikke går op.”
Annette Alstadsæter tilføjer:
”Hvad sker der med vores holdninger til klimatiltag, når vi oplever, at kælderen er fuld af vand, eller at vejen foran vores hus står under vand? Vi er begyndt at se konsekvenserne af klimaforandringer i vores nærområde. Spørgsmålet er, hvem der skal betale regningen? Hvordan skal regeringerne forhindre, at skatterne bliver for høje? Og hvordan vil det påvirke vores holdninger til velfærdssamfunder? For det handler om, hvordan vi fordeler regningen, og vi kan ikke længere overlade regningen til forsikringsselskaberne”.
Forskerne vil undersøge disse spørgsmål og særligt befolkningens holdninger. For de er vigtige både for samfundet som helhed, men også for politikerne og de folkevalgte. Holdningerne hos folk smitter af på, hvordan de stemmer, når de går til valg, og det er i sidste ende vigtigt for politikere at sikre stemmer, pointerer Alstadsæter.
Inddragelse giver ejerskab
En måde at påvirke befolkningens holdninger er ved at oplyse dem og inddrage dem i beslutningsprocesser. Hvis man kender baggrunden for, hvorfor kommunen indfører tiltag, så er der også en større chance for, at man forstår nødvendigheden af dem og accepterer dem.
”Hvordan kan vi lave et bedre velfærdssamfund, hvor alle føler sig inkluderet og bidrager? Vigtigst er det, at folk føler, de bliver inddraget og er aktive deltagere i udformningen af tiltag. Det giver en følelse af ejerskab og engagement for lokalområdet. Det er hele befolkningen, som bør blive inddraget. Også de med funktionsnedsættelser og særlige behov, for international forskning viser, at det skaber samfundsmæssig robusthed,” siger Siri Ellen Hallstrøm Eriksen.